De mooiste architectonische elementen uit Pijnacker zie je hier terug

15 september '20

Job Beerthuizen, architect bij Van Manen, maakte het ontwerp van de woningen in Tuindershof. Als hij begint te vertellen, ga je vanzelf met andere ogen naar het nieuwbouwplan kijken. Met plezier nemen we je mee in de belevingswereld van de architect, zodat je straks terugziet met hoeveel liefde en aandacht deze wijk gemaakt is.

architect
van manen
tuindershof

Job: “Als je een nieuwbouwplan ontwerpt, kun je twee dingen doen; een wijk creëren met een compleet eigen identiteit of aansluiting zoeken bij de omgeving. Hier is gekozen voor dat laatste. Voor we ook maar een streep op papier zetten, fietsten we een paar dagen rond in Pijnacker. We keken welke details veel voorkwamen in het dorp en wat we mooi vonden om terug te laten komen in de nieuwe, maar onmiskenbare Pijnackerse wijk.

image alt

Fietsen door het oude dorp voor inspiratie

"We 'knipten' elementen uit woningen en legden deze in een matrix. Daarna bekeken we de verschillende woonsferen in Tuindershof. Door zorgvuldig te kijken naar welke details op welke plek in de wijk het beste zouden passen, creëer je grote meerwaarde. Dan vormen uitzicht, openbare inrichting en de huizen die er staan een harmonisch geheel waar je je snel thuis voelt."

image alt

Hé, dat herken ik

We vragen Job welke elementen hij in Pijnacker aantrof en wat we daarvan terugzien in Tuindershof. "De mansardekap is een mooi voorbeeld. Vaak zie je die bij vrijstaande huizen, wij hebben hem verwerkt in een rij. Dat geeft een heel bijzonder effect. Ook een met aandacht ontworpen makelaar en de erker met daarboven een balkon zijn typische elementen uit het oude dorp. Verder zie je Pijnacker straks terug in Tuindershof door de bijzonder vormgegeven bovenlichten, mooie klosjes onder de goten, roedes in de ramen en verrijkte entree, bijvoorbeeld met een omlijsting of luifel."

image alt

Bijna geen huis is hetzelfde

Als je zo veel verschillende elementen verwerkt in je ontwerp, veel verschillende kleuren baksteen gebruikt en maximaal 5 soortgelijke woningen naast elkaar plaatst, is geen straat hetzelfde. "Dat klopt", zegt Job. "Een heel bewuste keuze. We willen Tuindershof een vriendelijk, dorps sfeertje geven en dat doe je door het kleinschalig te houden en veel variatie aan te brengen. De uniekheid van elk huis zorgt er ook voor dat je als bewoner straks iets in handen hebt om trots op te zijn. Geen dertien in een dozijn!"

Trots

Met z’n allen zochten we naar variatie, balans, kwaliteit en sfeer. Dat was een mooi proces waarin we als architect met de stedenbouwkundige, landschappers en ontwikkelaars veel bereikt hebben. De hoogwaardige inrichting van het openbaar gebied, de vele bomen en rijkheid in architectuur maken van Tuindershof een heel aantrekkelijk woongebied waar je met trots woont. Ik kan niet wachten om hier straks zelf rond te lopen.”

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht