Alsof het nooit anders is geweest

26 juli '22

“De Erven van Tuindershof komt op een heel bijzondere plek. Precies tussen de Europalaan en de groene Meander met natuureiland en ecologische oevers. Geheel anders dan de naam ‘Europalaan’ doet vermoeden is dit een landelijk weggetje, waaraan nog diverse boerderijen staan. We hebben de cultuurhistorische waarde en landschappelijke kenmerken van de omgeving in het plan verweven.”

Stedenbouwkundige Kevin Welling over Tuindershof

Aan het woord is Kevin Welling van HUD, urbanism & design, die het stedenbouwkundig plan voor Tuindershof maakte. HUD staat erom bekend te ontwerpen vanuit de locatie specifieke kenmerken. Door de integrale benadering maken ze betekenisvolle, groene leefomgevingen voor mens én dier.

image alt

Ingepast in de landschappelijke omgeving

“Voorheen was dit agrarisch gebied met diverse kassen. De bestaande erven aan de Europalaan zijn het levende bewijs. De Erven wordt ingepast tussen de bestaande bebouwing en het was daarom logisch het erven-patroon voort te zetten en het agrarische verleden een inspiratiebron te laten zijn voor de architecten. Aan de nieuwe erven komen luxe woningen die in vorm doen denken aan een boerenhoeve of het landhuis dat voor aan de straat staat.”

image alt

Een tuin aan de Meander

“Een groot aantal vrijstaande woningen en 2 onder 1 kapwoningen heeft een tuin direct aan de Meander. De tuin ligt aan de ecologische oevers en daarbinnen is plaats gemaakt voor een vlonderterras. Als je het hebt over ‘ultiem landelijk’ is dit het wel. Via looppaden kun je vanuit De Erven naar het natuureiland, waar een speelplek wordt gemaakt aan de westkant. Vanuit De Erven zie je voornamelijk het groen op het eiland.”

“Hoe fantastisch is het als je hier als kind kunt opgroeien. Veilig spelen op de erven of op avontuur in je eigen buurt”

image alt

Wonen aan een erf

Het erf omschrijft Kevin als ‘een vloerkleed’ waarop de woningen staan. “Het kleed is de openbare ruimte die onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van het huis. Natuurlijk heeft iedereen een eigen tuin, maar de overgangen aan de voorzijde - tussen openbaar en privé - zijn vloeiend en ook het parkeren is subtiel ingepast. Midden in het erf staat een grote boom en de straat is gemaakt van gebakken klinkers. Dit is een beetje zoals toen, maar dan met het duurzame karakter van nu. Begint het beeld zich al te vormen? Kom straks stapvoets aanrijden, zie kinderen spelen en buren een praatje maken, pure ontspanning. “

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht