De Erven: wonen aan het water, midden in het groen

24 augustus '22

Midden in de polder in Pijnacker ontstaat de compleet nieuwe wijk Tuindershof. Een unieke locatie waarbij extra aandacht is geschonken aan de inrichting van het landschap. Zo ook voor De Erven, waar de woningen aan de Meander en aan knusse hofjes liggen. Landschapsarchitect Nina de Munnik, van Buro Sant en Co vertelt: “Elke woonplek in De Erven is straks uniek.”

image alt

De entree aan het erf

De locatie tussen de Meander en de groene Europalaan vormt het hart van De Erven. De nieuwe woonwijk ligt tussen de bestaande boerenerven aan de Europalaan. Niet geheel vreemd dus dat hier bewust voor een opzet is gekozen die hierop aansluit. De Erven wordt een rustige en autoluwe wijk, waar kinderen voor de deur kunnen spelen. “De woningen in De Erven grenzen met hun voordeur aan het erf”, vertelt Nina, “Centraal in het plan liggen klinkerpleinen, die dienen als parkeerhofjes. Als er geen auto’s staan, fungeert het als een plek waar kinderen kunnen voetballen of buren in de zomer samenkomen voor een barbecue.” Op elk hofje zit een centrale, groene plek met een grote boom in het midden. De boom verschilt per hofje. “Dat zie je vaak op boerenerven. Daar staat bijvoorbeeld een grote linde of plantaan in het midden, waar je met de auto omheen kunt rijden. Dat laten we hier ook terug komen”, legt Nina uit. “Net als bij de entree van veel bestaande boerderijen, komen er op een paar plekken een rijtje leilindes.”

image alt

Een groene toegangsweg

De Europalaan vormt de entree voor een aantal erfjes. Deze groene laan heeft al bestaande bomen, maar door het toevoegen van extra bomen worden gaten opgevuld. “De Europalaan is geen doorgaande weg voor auto’s, hier komt enkel bestemmingsverkeer. De inrichting van het erf start aan de Europalaan. Je kunt het zien als de groene toegangsweg naar het hofje waar je aan woont”, vertelt Nina.

image alt

Wonen aan de Meander

Een aantal woningen in De Erven heeft een achtertuin die grenst aan de Meander. De woningen die niet direct aan het water grenzen, kunnen gebruik maken van een pad dat naar de Meander loopt. Dit is bijvoorbeeld een stuw waar je te voet of met de fiets overheen kunt, of een kleinere vlonderbrug waarover je enkel kunt wandelen. “Op deze manier heb je vanuit iedere woning een connectie waarbij je lopend naar de Meander kan”, vertelt Nina, “Bij de woningen die met de achtertuin grenzen aan de Meander hebben we afhankelijk van de ligging in het plan een steiger of vlonder ontworpen. De woningen die een vrij flauw talud in de achtertuin hebben, krijgen steigers tussen het riet door. Zo kun je vanuit de tuin dichter bij het water komen. Dat zorgt ook voor een mooi uitzicht vanaf het vlonderpad aan de overkant van de Meander. Voor de woningen met een redelijk normaal talud is een vlonder in de achtertuin bedacht. De oostoever wordt aangezet met een rietkraag. Hierdoor ontstaat er privacy in de achtertuinen die grenzen aan de Meander.”

image alt

Eilandjes in het water

In de Meander komen straks twee natuureilanden: één grote voor de oudere kinderen en een klein eiland geschikt voor jongere kinderen. “De eilanden zijn avontuurlijke speeleilanden. Op het kleine eiland hebben we qua beplanting voor een ruigere grasmix gekozen. Als kind mag je hier straks lekker vies worden!”, vertelt Nina, “Het grote eiland, dat we ook wel het ‘Boseiland’ noemen, is meer gericht op oudere kinderen. Hier komen vrij veel bomen met in het midden een open weide waarin we een heuvel verwerken, die bijvoorbeeld dient als natuurlijke glijbaan. Op dit eiland kunnen ze straks flink klimmen en klauteren.” Het vlonderpad aan de linkerkant van de Meander biedt fijne plekken waar je in het groen kan zitten. Nina: “Een perfecte plek om straks met een mooi uitzicht te picknicken!”

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht