Dromen langs de oever

22 juli '20

Vlakbij mijn huis is een watertje. Eigenlijk is het een soort van slootje, maar dat klinkt niet zo romantisch. Toch is het dat wel, want…dit is niet zómaar een slootje. Dit is het soort watertje waar her en der verspreid, een treurwilg met zijn lange ruisende takken nét het water raakt. Waar de natuurlijke oevers weelderig begroeid zijn, met ruige grassen waar de sigaren van de Grote Lisdodde net bovenuit steken.

'Sigarengraspluis'

Die sigaren waar mijn oma vroeger van vertelde dat je ze nooit mee naar huis moet nemen, omdat ze spontaan kunnen ‘ontploffen’ en je dan een kamer vol met ‘sigarengraspluis’ hebt. Een slootje met oevers vol oneindig veel schuilplekken voor de jonge eendjes in het voorjaar. Een slootje met zo’n bankje waar je op een nazomerdag in de laatste zonnestralen van de ondergaande zon zit weg te dromen. Zo’n soort slootje. Het is voor mij maar een klein stukje lopen naar dit mini-paradijs. Als ik er dan ben voel ik alle last van mijn schouders vallen. Teruglopend naar mijn huis, ben ik dan weer helemaal opgeladen voor de rest van de dag.

Ik stel me voor dat zo’n soort mini-paradijs in jouw Tuindershof straks te vinden zal zijn bij de Meander. Waar je tijdens een vroege ochtendwandeling heen zal lopen voordat de dag echt begint. Waar de kinderen ‘s middags op de houten vlonderpaden visjes zullen vangen of uitkijken naar donderkopjes. Waar natuurspeelplekken uitnodigen tot het bouwen van de mooiste hutten. Waar je ‘s avonds bij de ondergaande zon op een bankje geniet van tsjilpende vogels en kwakende kikkers.

image alt

Dat klinkt idyllisch…

…en dat is het ook! De Meander wordt een natuurlijk park gevormd door een brede waterpartij die, via de Plas van van Buysen, dwars door Tuindershof loopt. Al kronkelend langs de wijk vormt ze met haar natuurlijke oevers een belangrijke, ecologische zone. Met wuivend riet, veldbloemen en halfverharde paden. Met wilgen en lindes, met kruidenrijk grasland. De met zorg samengestelde mix van groen nodigt vlinders en libellen, zwaluwen en ijsvogels uit. Aan de ene oeverzijde is de Meander toegankelijk voor de buurt, aan de andere zijde vormt zij de erfgrens van de woningen die daar te gast zijn in de natuur. Kinderen van alle leeftijden kunnen hun energie kwijt met de natuurlijke speelaanleidingen op de speeleilanden. Ontdekken, klimmen, klauteren, het kan allemaal.

image alt

Maar er is nog meer…

…de Meander is niet alleen een fijn toevluchtsoord in het – soms - hectische leven. Een prachtige plek die Tuindershof karakter en sfeer geeft. Het natuurlijke hart van de wijk. De Meander vervult daarnaast nóg een belangrijke functie voor de wijk en omgeving en daar vertel ik je graag wat meer over. De Meander is één van de klimaatadaptieve oplossingen in Tuindershof. In tijden als deze, waarbij warmte en fikse regenbuien toenemen, is dat geen overbodige luxe. De Meander vormt een verbindende zone tussen verschillende waterniveaus in de omgeving. Haar natuurlijke oevers zijn niet alleen mooi om te zien, maar met hun verschillende niveaus zorgen ze er ook voor dat piekbuien eenvoudig opgevangen kunnen worden. Zo heb je, zowel in natte als droge tijden, geen (water)overlast. En dankzij de vlonderpaden kan jij die ochtendwandeling gewoon maken.

image alt

Hier is de natuur inclusief

Natuur neemt sowieso een belangrijke plek in, in de gehele wijk. Planten bloeiend op verschillende momenten, bomen vol bessen en vruchten om zangvogels aan te trekken. Ruimte in schuttingen en erfafscheidingen voor de egel om te nestelen, voor de huismus om zijn thuis te maken en voor de wilde bij om zijn belangrijke werk te doen. Een uitgekiend beplantingsplan voor een lommerrijke en bloemrijke omgeving. Maar ook: gebruik van grasbetontegels en natuurlijke wadi’s. Een collectief warmtenet, zonnepanelen, ledverlichting op straat en een fietsstructuur als uitgangspunt voor duurzame mobiliteit. Ze dragen allemaal bij aan een klimaatbestendige wijk en fijne leefomgeving.

Ik zit op ‘mijn’ bankje en kijk in de verte. Net ontpopte bloesem ruist in de wind, kleine wolkjes drijven langs voor een verder strakblauwe lucht. Jonge eendjes drentelen achter hun moeder aan het water in. Natuur om je heen is van zo’n grote invloed op je humeur. Daarnaast draagt groen bij aan het bestrijden van hittestress én is de natuur simpelweg gewoon prachtig om te zien. Het is het waard er goed voor te zorgen. Voor mij is duurzaam leven inmiddels onlosmakelijk verbonden met ons leven. Maar het is voor ieder te bepalen hoe je daar invulling aan wilt of kunt geven. Waar je de accenten legt. Welke stappen je neemt. Wat ik wel weet is dat natuur in je leven hoe dan ook essentieel is. Dus geniet ik hier nog even en mijmer nog heel even verder, voordat de dag weer begint.

Maak kennis met Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Tuindershof en omgeving te bieden heeft.

  Bekijk het nieuwsoverzicht
  Bekijk de planning