Groen wonen in een natuurinclusieve omgeving

10 augustus '22

In Tuindershof wonen betekent wonen in een groene omgeving. Ieder stukje landschap heeft een eigen uitgangspunt en een unieke identiteit als het gaat om de inrichting. Daarbij is er onderscheid gemaakt tussen de Meander, de Tuindersweg en De Erven en Hoven.

Buro Sant en Co maakte het landschappelijk ontwerp van Tuindershof. Daarbij is gelet op zo min mogelijk verharding en zoveel mogelijk groen. De wegen waar de auto’s rijden zijn visueel versmald, door alleen in het midden klinkers te leggen en aan de zijkant grastegels toe te voegen. Per plek is een vogel als doelsoort geselecteerd waar de beplanting en inrichting op zijn gebaseerd.

image alt

De Tuindersweg: de entree van Pijnacker

De Tuindersweg is de toegangspoort tot Tuindershof. De doelsoort die past bij de inrichting van dit landschap zijn de zangvogels. Stel je eens voor: na een lange dag werken kom je via de parkachtige laan de wijk binnengereden en word je thuis verwelkomd door het gezang van vogels. Kenmerkend voor deze plek zijn de vele bomen van gevel tot gevel, in allerlei soorten en kleuren. Daarbij is gekozen voor veel variëteit: van welbekende inheemse boomsoorten zoals de esdoorn tot aan speciale soorten zoals de amberboom. Wat je hier straks ziet, zijn veel bomen met rode tinten die het gehele jaar door aantrekkelijk zijn voor zangvogels.

De beplanting aan de Tuindersweg bevat veel gelaagdheid. Er is een afwisseling van lage heesters met verschillende boomhoogtes en van glooiende heuvels met lager gelegen wadi’s. De wadi’s zorgen voor een natuurlijk afwateringssysteem, zodat water langzaam de bodem infiltreert. Het parkgevoel wordt doorgetrokken tot aan de gevels van de woningen, waardoor ook het zicht op auto’s wordt beperkt. Bij de groenzones voor de gevels is gekozen voor meer ‘tuinige’ beplanting, zoals de ‘prunus’ (ook wel Japanse sierkers). Vanuit je woning kijk je straks dus prachtig uit op groen!

image alt

De Meander: natuurlijk en waterrijk

Een groot deel van de woningen in De Erven grenst aan de Meander. Een aantal achtertuinen hebben direct toegang tot het water. Daarnaast vormt het vlonderpad de ecologische ader door het plan. Dit pad start vanaf de Plas van Buijsen en loopt door tot aan de Meander. Een uniek stukje natuur om aan te wonen. Voor de Meander zijn de uiterwaarden van de rivieren als referentie gebruikt. Als doelsoort is er gekozen voor de ijsvogel.

De natuurlijke uitstraling van de meander vertaalt zich in (ruige) graslanden en inheemse boomsoorten die vaak langs rivieren voorkomen, zoals elzen en wilgen. De bomen worden in verschillende grotere groepen geplaatst, afgewisseld met open plekken. Langs de weg is gekozen voor soorten met een opgaande vorm en aan de oevers hebben de bomen een meer natuurlijke vorm. Deze zijn gepositioneerd op basis van de mogelijke waterstand. De groenzones ten westen van de weg langs de Meander, bevatten vaste planten. Deze planten zorgen voor een samenhang met het bloemrijke grasland aan de overkant van de weg zodat het landschap van de Meander door loopt tot aan de gevels. De oostoever vormt de tuinen van De Erven. De Meander wordt aangezet met een rietkraag, zodat er meer beschutting ontstaat in de aangrenzende achtertuinen.

Vanwege de hoogteverschillen aan de oever, is er gekozen voor diverse beplanting. Op de hogere delen van de oevers wordt een droog, bloemrijk graslandmengsel gezaaid. De lagere, nattere delen worden voorzien van bloemrijk graslandmengsel dat vochtiger is. Daarnaast komen er langs de oever verschillende soorten water(zuiverende)planten, die insecten aantrekken die interessant zijn voor de ijsvogel.

image alt

De Erven en Hoven: knus en huiselijk

Aan De Erven en Hoven zie je straks vooral veel verschillende soorten hagen, klassieke bomen zoals lindes en platanen, en groene speelplekken. De doelsoort die hiermee wordt aangetrokken is de huismus. De gemengde hagen rondom de erfgrenzen zorgen voor beschutting, die niet alleen fijn is voor de vogelsoort, maar ook voor egels in de omgeving. Qua beplanting is er gekozen voor veel bloeiende soorten, bijvoorbeeld kersenbomen, maar ook voor bloemrijke gazons. De insecten die af komen op de bloesem en fruitbomen zijn weer interessant voor de huismus. Naast dat de landschapsinrichting bijdraagt aan de ecologie, zorgt het ook voor sfeer in de wijk.

Groen in de voor- én achtertuin

Een aantal woningen in het plan krijgt een boom in de voortuin. Op deze manier wordt het groen in het gehele landschap doorgetrokken tot aan de gevel. Hierdoor wisselen de bomen elkaar af en is de gehele straat voorzien van groen. In de voortuin is gekozen voor kleinere boomsoorten.

Als bewoner van Tuindershof kun je de achtertuin volledig naar eigen wens inrichten. Kies voor een natuurinclusieve tuin, waarbij groen en biodiversiteit voorop staan. Daarmee ben je goed voorbereid op de toekomst en zorg je ervoor dat het groen niet stopt bij jouw achtertuin.

Meer over een natuurinclusieve tuin
  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht