Het gevoel alsof je een boerenerf oprijdt

19 juli '22

Buro Sant en Co maakte het landschappelijk ontwerp van Tuindershof. Al eerder spraken we landschapsarchitect Nina de Munnik die namens het ontwerpteam het ontwerp van fase 1 toelichtte. Dit keer zoomen we samen in op de Erven. Als Nina begint te vertellen, begint het steeds meer te leven. Wat worden de Erven bijzonder!

landschapsarchitect
Buro sant en co
tuindershof

Een plek waar het samenkomt

“Zoals ik vorige keer vertelde, zijn er meerdere identiteiten in Tuindershof die linken aan de plek waar ze zich bevinden. Bij de Erven hebben we het landschappelijke karakter van boerenerven langs de Europalaan doorgetrokken. Door de rijwegen te versmallen is er meer ruimte voor groen. Daarbij brengen we zo min mogelijk verharding aan. De enkele wegen die er zijn, krijgen klinkers. Op die manier ga je vanzelf langzamer rijden, omdat het echt voelt of je een boerenerf betreedt. Zeker omdat je de Erven binnenkomt over het water. Heel besloten en intiem.”

image alt

Hoe doe je dat?

Als we Nina vragen naar de bomen en planten die er komen, vertelt ze enthousiast verder. “Een boerenerf heeft vaak één grote boom die de aandacht trekt. Zo wordt het hier ook. We gaan op elk erf midden in een bloemrijk grasveld een boom planten die zo’n 15 à 20 meter hoog wordt. Vanaf het bankje op het erf heb je mooi zicht op de eik, linde of plataan. Niet alleen in de Erven komen bomen, ook in de halfverharding en de groenzones richting de Meander. De erven worden omzoomd met een rand van halfverharding van minimaal een halve meter breed. Dit zie je vaker rond bebouwing op boerenerven. Ze vormen een natuurlijke begrenzing van de kavel.”

image alt

Auto’s te gast

De woningen in de Erven hebben een voortuin met groene haag of een privéstoep met luxe bestrating. Hierlangs loopt het halfverharde pad en pas daarna komt de beklinkerde straat waar fietser, auto en voetganger gebruik van maken. Nina: “Hierdoor is de afstand tot de weg groot en de weg die er is, daar voel je je als automobilist te gast. Een superfijne plek om op te groeien dus. Er komen maar enkele parkeerplaatsen in de straat. Bewoners zetten hun auto op het erf.”

image alt

Bomen en planten met grote aantrekkingskracht

“We kiezen voor inheemse plant- en boomsoorten die door veel verschillende dieren aantrekkelijk worden gevonden. Daarmee vergroten we met Tuindershof de biodiversiteit. In het totaal komen er wel 80 verschillende bomen in Tuindershof! Als straks alles is gebouwd en aangeplant, gaan we zeker even de wijk bewonderen. Erg leuk om aan dit soort projecten een bijdrage te mogen leveren.”

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht