Het gras bij de buren

27 februari '20

Werk, twee jonge kinderen, sportclubjes op zaterdag, vrijwilligerswerk… soms raak je zomaar ineens verzeild in een eindeloze trein van ”moetjes”. Als ik dan de rust om me heen mis, stap ik op de fiets en ga even langs bij de Weilandwinkel van Hoeve Biesland, vlakbij het Bieslandse Bos. Zodra ik de Noordeindseweg afrij en rechtsaf sla naar de boerderij, waan ik me direct midden in de natuur: lepelaars stijgen op, pasgeboren kalfjes maken gekke bokkensprongen en in de verte zie ik de lucht al opklaren. Een intens gevoel van rust valt als een warme deken over me heen. Als ik dan ook nog een vers afgebakken, biologisch brood in mijn fietsmand mee naar huis neem, is mijn geluk compleet… en dan te bedenken dat dit slechts één van de vele mooie plekken is, in de omgeving van Tuindershof!

image alt

Groen tot aan je deur

We kennen het allemaal wel: het gras bij de buren is (of lijkt…) altijd groener. Maar als je in Tuindershof woont ben jij “één van die buren”. Omgeven door weilanden, kreken, wandelgebieden en (recreatie)plassen ligt deze wijk als een parel in de Randstad. Als je op zoek bent naar een groene woonomgeving, een wijk waar gebouwd wordt met respect voor de natuur (natuurinclusief bouwen noemen ze dat ook wel) en steden als Delft, Den Haag en Rotterdam op steenworp afstand, dan zou Tuindershof zomaar heel goed bij jou kunnen passen.

Je voelt het al zodra je de voordeur uitstapt: grote bomen langs de laan en de vele hagen en bomen in de straatjes vormen groene linten die de wijk verbinden met de omringende natuur. Vooral de Meander aan de oostkant van de wijk lijkt me zo’n heerlijke plek: natuurlijke oevers bieden plek aan flora en fauna, en op een zwoele zomeravond wandel je zo langs de Meander richting de Plas van van Buysen, terwijl je op de achtergrond krekels hoort tjirpen. Ook fijn: op een minder stralende dag dienen die natuurlijke oevers als waterberging; handig om bij regen de piekbuien op te vangen.

image alt

Van karpers tot flamingo’s

Als je zin hebt in avontuur, trek je je laarzen aan en ga je op excursie met Cor Noorman, beheerder van de Groenzoom. Misschien komt die naam je wel bekend voor: begin dit jaar kwam dit natuurgebied landelijk in het nieuws toen er ineens een groep Chileense Flamingo’s bleek te zijn neergestreken! In diezelfde Groenzoom kan je trouwens ook fijn kanoën op één van de kanoroutes die zijn uitgezet. En als je van surfen of vissen houdt, óf graag een duik neemt op een warme dag: dan is de Dobbeplas (met speeleiland voor de kinderen!) voor jou ‘the place to be’.

Zie je in de weilanden rondom Tuindershof trouwens al vele ganzen, zwanen, kuifeenden en zelfs fazanten, in vogelreservaat Ackerdijkse Plassen vind je boerenzwaluwen, buizerds, grutto’s en nog veel meer. Op slechts 20 minuten fietsen van jouw eigen voordeur wandel of fiets je een heerlijke route rondom deze bijzondere plek (met uitkijkpunten!). Of ga met de boswachter op verkenning tijdens een (dauwtrap)wandeling in dit beschermde natuurgebied, meer informatie vind je op de website van Natuurmonumenten.

image alt

Voor ieder wat wils

Rijd je de andere kant uit, dan kom je terecht bij regiopark Buytenhout. Op slechts een kwartiertje fietsen vind je dit bijzondere natuurgebied tussen Delft en Zoetermeer met verschillende wandel-, fiets- en ruiterpaden. Oké, eerlijk is eerlijk: eigenlijk zijn het zes natuurgebieden die aaneengesloten een groen lint vormen tussen deze twee steden. Maar dat maakt dit gebied juist zo mooi! Je vindt er een Hertenkamp, de Balij, Speelbos de Biesbush, Galloway runderen, mijn favoriete Hoeve Biesland en nog veel meer. Een rustpauze hier las je in bij Café du Midi of restaurant de Vang (naast de molen!) of bij één van de andere leuke etablissementen in dit gebied waar ze lokale ingrediënten op ambachtelijke wijze verwerken. Handig om te weten: alle natuurgebieden in de omgeving zijn voorzien van een informatiebord én zijn ook bereikbaar met eigen vervoer. Daarnaast maken diverse knooppunten in de buurt het mogelijk je (fiets)tocht door al die natuur zo lang en avontuurlijk te maken als je zelf wil.

Tja, als ik er zo over nadenk, naar buiten kijk en een waterig zonnetje vanachter de wolken zie verschijnen…Ik denk dat ik mijn wandelschoenen maar eens uit de kast haal en de natuur in ga. Toevallig hebben we dit weekend nog niks te doen!

Maak kennis met Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Tuindershof en omgeving te bieden heeft!

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk de Planning