Laat je meenemen in de belevingswereld van de architect

5 augustus '22

“De Europalaan klinkt ontzettend stedelijk, vind je niet? Verrassend genoeg is de realiteit het tegenovergestelde. De Europalaan is een prachtig landelijk fietspad waar toevallig ook de auto mag komen. Precies op deze mooie plek kom je straks de Erven binnen. Het gouden randje van de wijk!”

architect
van manen
tuindershof

Aan het woord is architect Job Beerthuizen van Van Manen. Hij maakte het ontwerp van de vrijstaande villa’s, 2 onder 1 kapwoningen en de Hoeve met rijwoningen die straks de Erven van Tuindershof sieren.

image alt

Veel landelijker dan dit wordt het niet

“De Europalaan is een boerenlint met veel tuinderswoningen. We zochten naar een mooie manier om hierop aan te sluiten. Dat deden we door in de opzet van de wijk te refereren aan de erven en ook in architectuur zie je op bepaalde punten raakvlakken. Verder hebben we vooral gekeken naar manieren om bewoners te laten genieten van voldoende privacy, een goed bezonde buitenruimte én de prachtige omgeving.”

image alt

Statig landhuis markeert de entree van het ‘erf’

Als je straks aan komt rijden, valt je oog gelijk op het landhuis bij de entree. Job licht toe dat het statige karakter van het landhuis refereert aan de boerderijen die langs de Overgauwseweg en Nootdorpseweg staan. “De gelige steen en roodbruin gemetselde lateien zijn monumentale kenmerken die ik terug heb laten komen in het ontwerp. Ook herkenbaar is dat je dit landhuis straks bereikt via een eigen bruggetje over het water.”

image alt

Het gouden randje van de wijk

De Erven komen aan de zonnige kant van de Meander. En dat pluspunt heeft Job benut. De villa’s en 2 onder 1 kapwoningen staan met hun ‘gezicht’ richting de groene oevers. Als je aan de overkant loopt en deze huizen achter het wuivende riet ziet staan, moet je denken: daar wil ik zitten! De kleurstelling en het materiaalgebruik van deze woningen heb ik bewust ingetogen en natuurlijk gehouden, passend bij de plek.”

image alt

Verrassing!

“Met chirurgische precisie heb ik ongelukjes laten gebeuren”, legt Job uit, als hij over de ´special´ gaat vertellen. Deze prikkelende uitspraak vraagt om opheldering. “Daarmee bedoel ik dat er ogenschijnlijk een woning in deze buurt kan staan die opvallend anders is dan de rest. Ik doe dat wel vaker, omdat dit een wijk verlevendigt, spannend maakt én bedraagt aan herkenning.”

Meeste stemmen gelden

In het geval van de Erven steelt de woning op de kruising van 2 watergangen de show. Job maakte 2 ontwerpen: 1 die in lijn is met de rest van de woningen en 1 woning in chaletstijl. “Het team van Tuindershof vond beide ontwerpen even mooi. Hoe we het besluit genomen hebben? We lieten belangstellenden beslissen. Het resultaat is dat de Erven straks verrijkt wordt met een prachtige villa in chaletstijl, aan alle kanten even mooi en voorzien van prachtige details.”

Als je de impressie van de special bekijkt, zie je wat Job bedoelt. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De overstekende dakrand die knikt ter plaatse van de goot, de luifel boven de deur en overal die ramen met heel bijzondere roedeverdeling.

image alt

De Hoeve

Tot slot vertelt Job over de Hoeve. “Onder het grote dak gaan meerdere woningen schuil. Het gebouw heeft qua vorm en details wat weg van de schuren uit de buurt. Dat heb ik gedaan om zo de aansluiting met de omgeving te maken. Het spreekt voor zich dat de woningen verder in niets op een schuur lijken. Ze zijn ruim, comfortabel, heerlijk licht en voorzien van leuke details, zoals de beschutte plek onder het spant.”

Heb jij interesse om in deze prachtige buurt te wonen met statige villa’s, een charmante Hoeve en overal veel water en groen? Laat dan je gegevens achter. We houden alle belangstellenden op de hoogte.

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht