Tuindershof is groen, avontuurlijk, klimaatadaptief en biodivers

9 oktober '20

Omdat we van Tuindershof een klimaatadaptieve wijk willen maken, waar je als bewoners ontspannen, groen en gezellig woont, hebben we Buro Sant en Co gevraagd een landschappelijk ontwerp te maken. Landschapsarchitect Nina de Munnik spreekt namens het ontwerpteam als ze enthousiast vertelt over 80 soorten bomen, de Meander en avontuurlijke speelplekken.

landschapsarchitect
Buro sant en co
tuindershof

Hoog ambitieniveau was ons vertrekpunt

“Het eerste wat ons opviel, was het hoge ambitieniveau dat de gemeente en ontwikkelcombinatie Tuindershof hadden ten aanzien van het groen en water in de wijk. Superleuk om daarmee aan de slag te gaan. Dat doen we bij Sant en Co altijd in teams, omdat we dan kunnen brainstormen en ervaringen kunnen delen. Daarvan worden plannen beter.”

image alt

Spelen in Tuindershof

“We hebben van de Tuindersweg en de Meander aan de oostkant twee belevingswerelden gemaakt. Een deel van de rivier is ingezet voor de waterberging. Midden in de rivier zijn er twee stuwdammen die het regenwater na een piekbui opvangen en geleidelijk afvoeren. In de rivier ligt een avontuurlijk speeleiland en even verderop – richting het zuiden - komt er nog zo’n eiland. Op de plek waar de oever laag is, zijn er speeltoestellen die een relatie hebben met het water en langs de oevers dagen we kinderen met natuurlijke elementen als boomstammen uit om lekker buiten te spelen.”

image alt

Volg het pad langs de rivier

Langs de ecologische oevers van de Meander kronkelt een vlonderpad en daaromheen is er volop ruimte voor riviergerelateerde beplanting. Nina legt uit hoe het er ongeveer uit gaat zien: “We plaatsen groepjes bomen zoals elsen, berken en wilgen die het fijn vinden om langs de waterkant te staan. Op de kop van het eiland plaatsen we een treurwilg die je al vanuit de verte ziet en herkent. Op diverse plaatsen takt de Meander af en komt het water de wijk in. Zo verrijkt het water ook de woonstraatjes van Tuindershof.”

image alt

Tuindersweg wordt parkachtige laan

De Tuindersweg vormt de entree naar de wijk. Hier is de identiteit geënt op de kassen die hier vroeger stonden en nu nog steeds in de omgeving staan. “Tot en met de herfst word je verrast met een kleurexplosie. De parkachtige laan bezorgt je een warm welkom!”, zegt Nina enthousiast.

Tussen de woningen en de Tuindersweg komt er een ventweg die aan twee kanten wordt omzoomd door groen. Langs de Tuindersweg komt een glooiend landschap met aan de wegzijde een wadi. Ook hier wordt het regenwater bij piekmomenten geleidelijk afgevoerd. De heuvels vormen een natuurlijke buffer tussen de rijweg en de woonwijk.

Biodivers!

Met inheemse plant- en boomsoorten bij de Meander richt Buro Sant en Co zich op het versterken van de ecologie door veel verschillende biotopen te maken.

Nina:“De aantrekkingskracht voor veel verschillende dieren zal groot zijn en dat is goed voor de biodiversiteit. In het glooiende landschap langs de Tuindersweg hebben we een basismix gemaakt met her en der een accentgroep. Hier zie je meer exotische beplanting, maar de diversiteit is opnieuw heel groot. In het totaal komen er wel 80 verschillende bomen in Tuindershof! Als straks alles is gebouwd en aangeplant, gaan we zeker even de wijk bewonderen. Erg leuk om aan dit soort projecten een bijdrage te mogen leveren.”

  Bekijk de woningen
  Naar het nieuwsoverzicht