Even bij de buurman langs

31 augustus '20

Mijn allereerste baantje bij de bloemenwinkel, ik weet het nog goed. Die ene bloemenwinkel in het winkelcentrum van ons dorp, waar de hele wijk zijn bloemen kwam halen. Als net zestienjarige mocht ik daar vaste klanten adviseren, leerde ik boeketten maken en de winkel op koopavonden draaiende houden. Eén keer mocht ik mee naar de bloemenveiling. Het was in het holst van de nacht (althans zo leek het) en ik keek mijn ogen uit in deze onbekende wereld. Al die passie en inspiratie! Eerlijk is eerlijk, van ondernemen en alles wat daarbij kwam kijken had ik nog weinig kaas gegeten; als een klant blij was met ‘mijn’ boeket, was ik ook blij. Dat achter dat boeket een hele wereld schuilging van innovatie, administratie, personeel, levensonderhoud…dat had ik nog niet door.

image alt

Ode aan de (lokale) ondernemer

Inmiddels ben ik ouder en ben ik wijzer. En ondernemers? Ik heb er groot respect voor. Ik kijk ernaar, leer ervan en raak er geïnspireerd door. Mensen die met passie over hun vak praten, die écht verstand hebben van het product dat ze verkopen. Daar word ik oprecht blij van. En als die ondernemers hun passie dan ook nog gebruiken om de wereld een beetje beter te maken? Dan ben ik natuurlijk helemaal om!

Daarom, in deze blog, een ode aan de ondernemers die hun hart en ziel steken in oplossingen voor een betere wereld. En het mooiste van dit verhaal: de toffe ondernemers waar je hier over leest vind jij straks gewoon bij Tuindershof om de hoek!

image alt

Zorg voor de wereld en zorg voor elkaar

Biologisch. Maatschappelijk verantwoord. Sociaal, lokaal of fairtrade. Zoveel manieren om bij te kunnen dragen met de keuzes die je maakt. En het is ook nog eens een mooie tijd daarvoor, want het aanbod groeit en bloeit! Van de mooiste natuurlijke sneakers en herbruikbare bamboe koffiebekers tot tomaten geteeld met aardwarmte of exclusieve orchideeën gekweekt binnen kleinschalige dagbesteding. Die laatste vind jij straks zomaar (op loopafstand van je huis!) bij Zorgkwekerij Bloei. Een fantastische plek waar hulpkwekers het beste uit zichzelf kunnen halen en jij bij werk-leer tuincentrum Land van Bloei ook nog eens perkgoed, kamerplanten en kleine cadeautjes vindt. Ook bij de biologisch dynamische Hoeve Biesland (ik vertelde er al eerder over) halen hulpboeren het beste uit zichzelf en uit de natuur. Zo kan jij bij hun Weilandwinkel genieten van het meest heerlijke vers afgebakken brood, een glaasje rauwe melk en courgettes waar je u tegen zegt. Mijn tip? Ga er zeker eens op de fiets heen: je laat alle Randstadse drukte direct achter je zodra je Bieslandseweg 1 op draait. 

image alt

De smaakpapillen prikkelen

Je buurman aan de andere kant van Tuindershof is trouwens ook een bron van inspiratie! Energiebesparende kassen, vertical farming, biobased verpakkingen: met vele interessante ideeën en samenwerkingen draagt ook Duijvestijn Tomaten een belangrijk steentje bij. En móchten er tomaatjes overblijven? Dan maken ze hier zelf ovengedroogde tomaatjes en tomatentapenades van. Heerlijk toch!

Loopt het water je al in de mond en ben je op zoek naar meer lekkere, lokale, smaken? Dan is Tuindershof een prima uitvalsbasis! Op slechts een paar minuten fietsen vind je in Oude Leede biologisch dynamisch geteelde paprika’s, pepers, komkommers, aubergines (en nog veel meer) bij Biokwekerij Van Paassen. Bij Kleur&Smaak in Nootdorp vind je onder andere courgettes, boontjes en bietjes (uiteraard ook biologisch). En voor dat ultiem zomerse gevoel haal je bij Aardbeienkwekerij Hoogsewetering de heerlijkste zoet smakende zomerkoninkjes.

Wist je trouwens dat er in Nederland wel meer dan 800 brouwerijen te vinden zijn die samen het Erfgoed Nederlandse Biercultuur vormen? En dat één van die brouwerijen gewoon in Pijnacker te vinden is? Dus als jouw hart sneller gaat kloppen van een echt speciaal biertje, dan bof je! Ontstaan als hobbybrouwerij zijn de lokaal gebrouwen (biologische!) biertjes van Gian Hesselt van Dinter en Paul Janssen tegenwoordig gewoon te koop bij Slijterij de Helm. Ga je er liever even op uit? Ook bij Grand Café De Drie Heeren geniet je van hun heerlijk Eigenwijs Blond of Eigenwijs Zwart.

image alt

Loyaal lokaal

Veel van de telers in de omgeving hebben trouwens een stalletje aan de straat waar je hun producten direct kunt kopen. Heel Pijnacker Helpt heeft een mooie kaart gemaakt met een fijn fietsrondje langs deze ondernemers. Zo wordt lokaal kopen niet alleen makkelijk maar ook gezond! Liever online? Kijk dan eens bij Rechtstreex of Kistje Vol Smaak. Met regelmatig  wisselende assortimenten zit er vast wel iets van je gading bij!

En weet je wat nou extra leuk is? In het kookboek ‘Heerlijk uit onze streek’, vind je volop (h)eerlijke recepten voor al die fijne producten. Handig als je even geen kookinspiratie hebt! Dit lokale boek (want: geschreven door Wouter Steeneveld van Molen de Vang) haal je natuurlijk bij boekhandel van Atten in de Ackershof. Wat een fijn assortiment hebben ze daar!

Over Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Tuindershof en omgeving te bieden heeft!

Bekijk het laatste nieuws Naar het nieuwsoverzicht
Ook wonen in Tuindershof? Bekijk de woningen