Licht in donkere dagen

27 november '20

Met zijn allen kroelen in bed op zondag, om 18u achter de televisie voor het Sinterklaasjournaal… Met de komst van de kinderen stond niet alleen ons leven ineens op zijn kop (hallo ritme en planning!), maar bleken ook nieuwe tradities als vanzelf ons leven binnen te druppelen. Eén van de meest bijzondere? Zodra de man met de mijter plaats maakt voor ‘Santa’ gaan we met het hele gezin naar De Kerstshow. Zeker niet voor extra lampjes, of een doos spiksplinternieuwe kerstballen. Natuurlijk wel – laten we eerlijk wezen - voor de oliebollenkraam. Maar vooral gaan we voor het samen zijn. Én omdat de kinderen daar – elk jaar opnieuw - een ornamentje mogen uitzoeken voor in de boom. Eén eigen gekozen hangertje voor elk boefje. Helemaal naar eigen smaak. Soms is het even slikken (roze glitters en tierelantijnen matchen tóch iets minder met een licht Scandinavisch interieur), maar daar wegen die stralende oogjes voor de volle honderd procent tegen op.

image alt

Momenten van licht

Misschien komt het doordat ik na maanden van thuiswerken inmiddels elke vierkante centimeter van mijn huis wel ken. Of doordat we gewoon behoefte hebben aan momenten van licht in een – op zijn zachts gezegd - uitzonderlijk jaar. Wie zal het zeggen? Maar dit jaar lijkt de behoefte aan fijne dagen nog groter dan anders. In ons huis moeten we nog écht even wachten tot de stoomboot weer naar het zuiden vertrokken is. Maar als het eenmaal zover is hebben we genoeg ideeën om ook van déze decembermaand een fijne tijd te maken. Nieuwsgierig? Zet je fijnste kerstmuziek op, pak er een kop warme thee of chocolademelk bij en lees maar mee. En het mooie van deze tips? Ook voor de komende jaren kun je er inspiratie uithalen, want je vindt ze allemaal in de buurt van jouw nieuwe (t)huis in Tuindershof!

image alt

De geur van dennennaalden

Het optuigen is altijd een feestje, het opruimen…ach het hoort erbij. Maar ontbreken mag hij hier in huis zeker niet: de kerstboom! En het mooie is, in kerstbomenland is er voor ieder wat wils. Een echte, een nepperd of een DIY. Misschien een klein boompje op de plank of één op elke kamer. Of juist een joekel van een blauwspar in de hoek of een lichtslinger op de muur in de vorm van een boom. Wat het ook wordt, de kerstboom brengt instant sfeer.

Ga je het liefst voor echt én wil je het uitzoeken van de boom combineren met een fijne wandeling, ga dan zeker langs bij Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten. Op slechts 25 minuutjes rijden van je nieuwe huis kan je vanaf begin december een kakelverse Fijnspar, Blauwspar of Nordmann uitzoeken. Als je wil mag je hem zelf uitgraven (hallo nieuwe traditie!). Ook hulst en mistletoe uit eigen park vind je hier. En wil je de natuur een handje helpen? Breng je boompje met kluit dan na de feestdagen terug en zie volgend jaar hoe hij gegroeid is. De verkoop start dit jaar op 1 december en alle informatie die je nodig hebt, vind je hier.

De meest bijzondere boom van Pijnacker vind je dit jaar trouwens op het Raadhuisplein. Daar staat namelijk dé grootste gehaakte kerstboom van Nederland, een sociaal project van de eigenaar van wolwinkel Pera Pasha. De lapjes van de boom – zogenaamde Granny’s - koop je fictief bij de winkel zelf (kan ook online!) en de opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Echt een kijkje waard!

image alt

Prikkel de zintuigen

Wist je dat onze zintuigen een grote rol spelen in hoe we ons voelen? Denk maar aan de geur van versgebakken appeltaart of de soep die oma vroeger altijd maakte. Geef je zintuigen deze maand dan ook zeker alle ruimte en ze brengen je zo terug naar een fijne tijd. Maak plek voor kleine glinsterlichtjes en mooie kaarsen. Vul je huis met wintergeuren als sinaasappel, kruidnagel, kardamom en kaneel. Zet muziek op waar je van houdt en hul je in warme, zachte, natuurlijke stoffen.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor sfeer in huis of kan jouw kerstdecoratie wel echt een upgrade gebruiken? Ga dan even langs bij Intratuin Pijnacker voor dé kerstshow van Tuindershof en omstreken. Dit jaar hebben ze enorm hun best gedaan om van de show een echte Verwonderwereld te maken. Een plek om alles even achter je te laten en opgeladen weer verder te gaan.

image alt

Herinneringen maken

De fijnste feestdagen zijn denk ik toch wel de dagen waarop we ontspannen zijn. Herinneringen maken. Tijd en aandacht hebben voor dat wat er toe doet. En eigenlijk hoeft het niet alleen van die paar dagen aan het einde van de maand af te hangen om betekenis aan de dag te geven. Dus geniet de laatste weken van dit jaar van gezellige filmavonden op de bank met eigengemaakte popcorn. Ga samen op zoek naar dennenappels in het bos om je boom mee te versieren. Waai lekker uit op een lange strandwandeling. Ontdek de natuur in de omgeving van je nieuwe huis (voor inspiratie kijk je hier). Speel een potje Rummikub. Verdeel het kerstdiner over meerdere weekenden. Óf trek je skipak uit de kast en organiseer een fijn winters samenzijn met vuurkorven, glühwein en dikke warme mutsen. Regel er nog wat eten bij en je hebt een heuse winterbarbecue te pakken. Herinneringen om niet meer te vergeten!

Ook dit jaar willen we, als het kan, onze Kerstshowtraditie in ere houden. Juist nu er zoveel veranderd is. Niet alleen ik en mijn man overigens. De beste goedheiligman was nog niet eens gearriveerd bij zijn luxe Pietenhuis, toen de agenda’s door de kinderen al getrokken werden voor ons jaarlijkse uitje. Dus komende week gaan we, iets vroeger dan normaal, met de kinderen een klein rondje doen. Om de meest bijzondere hanger uit te zoeken om óók aan dit jaar een gouden randje te geven. Want wat voor een jaar we ook achter de rug hebben; we beginnen gewoon vol goede moed aan het volgende. Samen komen we er wel. Ik wens jullie allen warme, fijne dagen toe. Santé!

Over Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Tuindershof en omgeving te bieden heeft!

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk de woningen