De stad binnen handbereik

29 juni '20

Als ik nu naar buiten kijk, ziet de wereld er anders uit. Anders dan ik ooit had kunnen bedenken. Rust en stilte waar het voorheen krioelde en bruiste. Maar als ik dan in de verte de skyline van Delft zie, met zijn Nieuwe Kerk, zijn oude Jan en de iconische gebouwen van de TU Delft. Dan weet ik dat daar in de verte een toekomst ligt, die nieuw zal zijn en toch vertrouwd. Want die mooie stad, die blijft daar gewoon op ons wachten. En gelukkig start het 'gewone' leven weer langzaam op, en kunnen we op een verantwoorde manier weer op pad.

Toen wij ons eerste huis gingen kopen was het voor ons een ‘no-brainer’, dit huis moest en zou in Delft staan, de stad waar we zo verknocht aan waren. Dat dat betekende dat we – als starters – dan terecht zouden komen op een bovenwoning met een niet al te groot balkon namen we destijds voor lief. Twee kleine koters en een paar jaar verder begint het natuurlijk wel te kriebelen. En zou ik dat balkon toch wel heel graag willen verruilen voor huisje – boompje - tuintje, voor ruimte, voor natuur om de hoek. Maar dan wel met fijne buren (die hebben we nu namelijk ook) én de stad binnen handbereik.

image alt

Een eigen ‘stad om de hoek’

Herken je dat? Behoefte aan rust en ruimte maar toch ook verknocht aan de stad? Dorps willen wonen maar wel alle voorzieningen binnen handbereik willen hebben? Dat de natuur in Tuindershof bijna tot aan je voordeur komt had ik al verklapt en dat kinderen zich hier zullen vermaken ook, maar deze nieuwe plek heeft stiekem nog veel meer in petto!

image alt

Om de hoek van jouw droomhuis

Voor een Hema, Albert Heijn, Kruidvat, Etos of Intertoys hoef je niet ver, die liggen op een steenworp afstand van jouw Tuindershofse droomhuis. En ook van die fijne speciaalzaakjes (je weet wel, zo’n fantastische handwerkwinkel waar ze ineens álles blijken te hebben of een echte verf- en kluswinkel met kennis van zaken) vind je in het centrum van Pijnacker. Maar heb je nou ineens, net als ik, zin in nét die stadse vibe, een sfeervol, oud stadscentrum, een marktplein waar Hugo de Groot toezicht houdt op de laatste rustplaats van de Oranjes of gewoon zin om romantisch te slenteren langs eeuwenoude grachtjes, alsof je in klein Amsterdam bent? Dan bof je, want Delft (die dat én meer heeft!) is óók gewoon bij dat droomhuis om de hoek!

image alt

Just a small step away

Even een boodschap halen, een middag genieten op het terras, een dagje cultuur snuiven. Het kan allemaal. Met je fiets sta je namelijk met een kleine 20 minuutjes al naast Hugo de Groot te staren naar de kerktoren die boven je uitstijgt. De bus brengt je met een comfortabele rit naar station Delft Centrum of busstation Zuidpoort. En ga je liever met de auto? Dan sta je met een kwartier op het Bastiaansplein, vanwaar je eenvoudig via bekende winkelketens, idyllische grachtjes en gezellige pleintjes wandelt naar het fraaie oude Stadhuis uit 1620. Op Open Monumentendag krijg je hier een kijkje in ‘Het Steen’, de gevangenistoren waar Balthazar Gerards zijn laatste dagen gesleten heeft. Gemoedelijke straatjes, hoge en lage boogbrugjes en fraaie grachtenpanden vertellen het verhaal van een bijzondere plek.

image alt

Toerist in eigen land

Ooit liepen mijn lief en ik een NS-wandeling van Station Delft Centrum naar station Pijnacker (ok –eerlijk is eerlijk - officieel ging de wandeling nog een stuk verder, maar als beginnend wandelaars was dat voor ons het eindstation). Zin in avontuur? Loop deze route dan in omgekeerde richting en ontdek het Kerkepad (tussen Delfgauw en Delft), het Arboretum Heempark en natuurcentrum Papaver (waar je leuke natuurspeurtochten voor de kinderen vindt). Of ga voor een echte stadswandeling en laat je inspireren bij de Oostpoort, verken het Prinsenhof of wandel over de Boterbrug, de langste brug van Delft. En heb je de toeristische smaak te pakken gekregen? Met een rondvaartboot of een Canalhopper krijg je vanaf het water – zélfs als je de stad al kent – weer een hele nieuwe kijk op deze Delftsblauwe parel.

image alt

Delft Bruist

Als studentenstad met ruim 100.000 inwoners is er in Delft altijd wel iets te beleven en vind je altijd wel een koffietentje, winkel, museum, festival of bankje om op weg te kunnen dromen, dat bij jou past. Als deze (rare, bijzondere, bij vlagen beangstigende, vreemde) tijd achter de rug is zullen we zien wat Delft voor jou en mij bewaard heeft. Dan ga ik weer naar OPEN (bibliotheek annex cultuurcentrum annex fijne koffiebar, werkplek én plek voor de kinderen) waar ik onder het genot van een latte mijn volgende artikel schrijf. Of naar de toren van de Nieuwe Kerk om te genieten van het uitzicht op een veranderende wereld. Ik weet zeker dat ik, als ik dan richting het oosten kijk, Tuindershof zal kunnen zien liggen!

Maak kennis met Valérie

Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse muntthee met een drupje honing (of een echt goede latte). Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, ontdek ik graag de fijnste plekjes die het leven net dat beetje extra schwung geven. In deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Tuindershof en omgeving te bieden heeft.

  Naar het nieuwsoverzicht
  Bekijk de planning